Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

TOP 5 "ALTERNATIVE" COMICS OF THE 80s.


1) LOVE AND ROCKETS
by Jaime and Gilbert Hernandez
50 issues , 6 trade paperbacks
(Links 1,2,3 - Jaime 4,5,6 - Gilbert / ή αλλιώς Locas-Jaime, Palomar & 1,2 - Gilbert)
Ποιός ξέρει που θα ήταν η αμερικάνικη σκηνή των κόμικς σήμερα αν δεν είχε υπάρξει το Love and Rockets. Τα δύο αδέρφια, Jaime και Gilbert, επηρρεασμένοι από την αγάπη τους για τα κόμικς και την dyi αισθητική του punk, ξεκίνησαν το L&R σαν αυτοέκδοση για να συνεχίσει ένα χρόνο αργότερα (και μέχρι σήμερα) να κυκλοφορεί μέσω της Fantagraphics όπου έγινε ο flagship τίτλος της. To κόμικ έμοιαζε διαφορετικό τόσο απο τα mainstream σουπερηρωικά, όσο και από τα underground κόμικς της εποχής. Ήταν κάτι φρέσκο, εναλλακτικό, καινοτόμο και αληθινό. Οι Hernandez έγραψαν για πράγματα που γνώριζαν καλά. Οι ιστορίες του Jaime αφορούν μια παρέα λατίνων στην post-punk California των 80s ενώ του Gilbert αναφέρονται στη καθημερινή ζωή στο χωριό Palomar, κάπου στην Λατινική Αμερική. Δύσκολο να υπολογίσεις πόσους μελλοντικούς cartoonists έσπρωξε στο να βρούν τη φωνή τους και να κάνους τα δικά τους comics για αυτά που τους αρέσουν μακριά απο υπάρχουσες συνταγές και genres. Και πόσους αναγνώστες έκανε να πιστέψουν, να δεθούν και να αγαπήσουν τους υπέροχους χαρακτήρες της σειράς. Ο Jaime και ο Gilbert ανήκουν στη λίστα με τους πολύ μεγάλους δημιουργούς στην ιστορία του μέσου.

Το κείμενο αναφέρεται στο θρυλικό Volume 1 του L&R και λινκάρονται τα αντίστοιχα paperbacks. Υπάρχει και volume 2&3 όπως θα δείς και σε αυτό τον οδηγό αλλά μην σε ανησυχεί, "κλείνει" ως ιστορία το πρώτο volume. Θεωρητικά είναι ανεξάρτητες οι ιστορίες του Jaime/"Locas" από αυτές του Gilbert/ "Palomar" αλλά κερδίζουν εαν η ανάγνωσή τους γίνει παράλληλα όπως είχαν αρχικά δημοσιευτεί. Στη πορεία των τόμων που λίνκαρα οι Hernandez βελτιώνονται διαρκώς και απογειώνονται σε κάποιο σημείο και πέρα, οπότε μην βιαστείς να κρίνεις αν δεν σου αρέσουν οι πρώτες ιστορίες στο Maggie the Mechanic. To L&R είναι απαραίτητο για κάποιον που αγαπάει το μέσο, αλλά είναι πολύ καλή επιλογή και για κάποιον νέο, μη ψημένο αναγνώστη κόμικς. Είναι από εκείνες τις λίγες σειρές που έχουν κάτι μαγικό το οποίο δεν μπορείς να περιγράψεις στον άλλον. Θες να το μοιραστείς για να το διαπιστώσει ο ίδιος.


2) RAW by Art Spiegelman and Various
11 issues , anthology-no trade paperback
Ο Art Spiegelman μαζί με τη γυναίκα του Françoise Mouly εξέδωσαν στα 80s το Raw, μια πολύ επιδραστική ανθολογία κόμικς. Είχε μια πιο arty και avant garde προσέγγιση σε σχέση με τα βλάσφημα και εικονοκλαστικά underground περιοδικά των 60's και 70's (ακόμη και με την αμέσως προηγούμενη προσπάθεια του Spiegelman, το Arcade) και έδειχνε προς μια νέα, σοβαρή, ψαγμένη ενήλικη κατεύθυνση. Απο το περιοδικό έγινε γνωστό πλήθος εναλλακτικών αμερικανών cartoonists που μας απασχολούν ακόμη και σήμερα (με πιο "χτυπητά" ονόματα τον Charles Burns και τον Chris Ware), ενώ δημοσίευσε πειραματικά ευρωπαϊκά κόμικς και manga, ακόμη και παλιά newspaper strips για να τα αναδείξει και να επανεκτιμηθούν. Εδω πρωτοεκδόθηκε και το περίφημο Maus, το κόμικ που έκανε ίσως το μεγαλύτερο καλό στην δημόσια εικόνα των κόμικς και στο να καθιερωθούν ως "σοβαρά αναγνώσματα" από οποιοδήποτε άλλο.


3) WEIRDO by Robert Crumb, Peter Bagge and Various
28 issues , anthology-no trade paperback
Το Weirdo ήταν ακριβώς η αντίπερα όχθη του Raw. Μια ανθολογία στην παράδοση των διαφόρων underground περιοδικών των 60's και φυσικά του Mad magazine των 50's που κατα κάποιο τρόπο τα προκάλεσε. Αστείο, βέβηλο και ανελέητη κριτική στην κυρίαρχη mainstream αμερικάνικη κουλτούρα της εποχής. Εκδότης ήταν ο μετέπειτα γνωστός απο το Hate, Peter Bagge. Ο Robert Crumb στο Weirdo (και στη τελείως δικιά του ανθολογία Hup, πάλι στα 80s) είναι στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του και σχεδίασε κάποιες από τις πιο κλασσικές ιστορίες του. Δυστυχώς δεν έχει βγεί μια καλή έκδοση που να τις μαζεύει αλλά μπορεί κάποιος να πάρει μια ιδέα από τους τόμους 14, 15 και 16 των Complete Crumb Comics.


4) CONCRETE by Paul Chadwick
10 issues , 2 trade paperbacks (Links 1,2)
Το Concrete είναι ο πρόδρομος των creator owned χαρακτήρων της Dark Horse (Madman του Mike Allred, Hellboy του Mike Mignola). Σε πρώτη φάση δεν έμοιαζε μακριά απο υπερηρωική δημιουργία (ώστε να απομακρύνει και αυτό το κοινό) αλλά ο ρεαλιστικός τόνος του και το φύσικο ύφος του οδηγούν σε ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Λίγο θυμίζει μια μείξη του Thing από τους Fantastic Four και του Swamp Thing της DC, αλλά ο χαρακτήρας και οι προβληματισμοί του αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα το δημιουργό του Paul Chadwick. Το Concrete σου κρατάει το ενδιαφέρον με απλές και καθημερινές ιστορίες και τις σχέσεις με τους γύρω του. Εκτός απο αυτά τα 10 τεύχη, πολύ καλή είναι και η μίνι σειρά του Fragile Creature που ανήκει στα 90s.


5) ZOT! by Scott McCloud
36 issues , 1 trade paperback (link / Δεν μαζεύει τα 10 πρώτα έγχρωμα τεύχη)
To Zot! ήταν η δουλειά με την οποία γνωρίσαμε τον Scott McCloud (μετέπειτα γνωστός ως θεωρητικός των comics κυρίως χάρη στο αριστούργημα Understanding Comics). Μια απολαυστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας κάπως πιο αθώα από τα σκοτεινά και βίαια κομικς της εποχής. Θα την έλεγα πιο "παιδική" αλλά αυτός ο όρος έχει ταυτιστεί με την προχειρότητα στο μυαλό πολλών. Ας την πούμε παιδική που σέβεται τον εαυτό τους (αν και στα τελευταία τεύχη, τα Earth stories, κύριο θέμα είναι ξεκάθαρα η εφηβεία). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο o McCloud ενσωματώνει τις επιρροές απο manga στο storytelling του (μαζί με τον Frank Miller ήταν από τους πρώτους αμερικανούς που κατάλαβαν την δύναμη τους) και το πολύ ιδιαίτερο cast των villains της σειράς (στην εικόνα ο 9-Jack-9).


Σημείωση: Αναγνωρίζω τη σημασία του Cerebus του Dave Sim και του American Flagg του Howard Chaykin στα ανεξάρτητα κόμικς της δεκαετίας, αλλά αυτή η λίστα είναι προσωπική και όχι ιστορική. Δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής τους οπότε δεν τα συμπεριέλαβα. Στα '80s ανήκει και το πολύ καλό Miracleman από την Eclipse αλλά λόγω της συγγένειάς του με το υπερηρωϊκό genre και το overdose Alan Moore που είχα στο αντίστοιχο αφιέρωμα για την DC επέλεξα να μην το βάλλω.


-Εδώ το top 5 μου από τα "alternative" comics της δεκαετίας των '90s

3 σχόλια: